Inloggen
Nog niet geregistreerd? Schrijf nu in

Nieuws

Vacature Junior Accountmanager

Hey Junior Accountmanager, op zoek naar een leuke baan in Rotterdam? Je gaat graag de uitdaging aan om te bemiddelen tussen vakmensen en opdrachtgevers binnen de bouw en techniek.
 

Check dan deze vacature en wie weet kom jij binnenkort ons team in Rotterdam versterken.

Flexwerkers onmisbaar voor bedrijven na corona

December 2020

Corona heeft, mede ook door de getroffen maatregelen en intelligente lockdown(s), de Nederlandse arbeidsmarkt hard getroffen. De gevolgen treffen niet alle arbeidskrachten even hard. De coronacrisis legt vooral de kwetsbaarheid van de flexwerkers bloot. Werknemers met een flexibel dienstverband lopen immers grotere kans om hun werk te verliezen in tijden van economische tegenslag. Corona gooit dan ook olie op de vurige discussie vast-flex, die in ons land al jaren woedt. Flax.People is opgericht tussen de twee coronagolven in; een onzekere tijd die ons rotsvaste vertrouwen in het belang van flex voor zowel de Nederlandse economie, bedrijven als werkenden echter nooit op haar grondvesten heeft doen schudden. Dat verandering nodig is, dat is volgens ons juist. Maar om daarom flexwerk zo veel mogelijk te beperken, gaat voorbij aan de meerwaarde van flex. Bedrijven hebben flexwerkers, nu misschien meer dan ooit, hard nodig voor een snel economisch herstel na de coronacrisis.

Effect corona op de arbeidsmarkt

Het aantal werklozen is sinds het begin van de coronapandemie gestegen naar 426.000 in augustus om vervolgens weer licht te dalen naar 406.000 in oktober, meldt het CBS[i]. Dit betekent dat nu 4,3 procent van de beroepsbevolking werkloos is; vóór de corona-uitbraak was dat nog 2,9 procent. Volgens UWV[ii] verdwenen tussen februari en eind juli 125.000 banen ten gevolge van de coronacrisis, ondanks alle steunmaatregelen van de overheid. De grootste klap werd aan de uitzendbureaus uitgedeeld: in de uitzendbranche gingen maar liefst 31.000 banen verloren. Dat is natuurlijk eigen aan het hele opzet van een flexibele schil: het is voor werkgevers een buffer om flexibel in te kunnen spelen op fluctuaties in vraag en aanbod, piek en ziek en economische onzekerheid.

Gelukkig stijgt het aantal vacatures weer sinds juli; in september zelfs sneller dan de maanden ervoor. Het aantal vacatures ligt wel nog onder de vacaturetrend van vorig jaar. Vacaturesite Indeed[iii] merkt dat vrijwel alle sectoren zich herstellen. Grote uitzondering is de horecasector, maar dat is niet verrassend met de opeenvolgende verplichte sluitingen. Ook in de bouw groeit het aantal vacatures hard; met slechts 0,1 procent onder de vacaturetrend van een jaar geleden, is de sector zo goed als hersteld, becijfert Indeed. De vraag naar betontimmermannen is het sterkst gestegen. Ook de uitzendbranche herstelt zich, of, liever gezegd, krimpt minder sterk[iv]. Ook dat is een wetmatigheid: wanneer de economie weer aantrekt, neemt de vraag naar flexwerkers als eerste toe.

 

 

 

EEN SPAGAAT IS BEST LASTIG.

Persoonlijk ben ik geen danser en turnen kan ik evenmin. Als ik iemand zijn (of haar) oefening zie doen heb ik er daardoor des te meer bewondering voor. Zo’n spagaat bijvoorbeeld. Daarbij wijst één been naar voren, één been wijst naar achteren en de benen liggen in elkaars verlengde. Best lastig om te doen lijkt me. En pijnlijk ook trouwens.
De arbeidsmarkt ligt momenteel min of meer in een spagaat. En in de bouwwereld is dat misschien nog wel het meest herkenbaar. Want enerzijds gaat het de uitzendbranche relatief goed, en is de werkloosheid vooralsnog redelijk beperkt, daar tegenover staat dat er in de bouw veel meer vraag naar vaklieden is dan er beschikbaar zijn. Een lastige spagaat dus.

Lees verder

Van klus naar klus.

Als je feiten en cijfers wilt hebben, dan zijn er best veel bronnen die je kan raadplegen. Dat kan over echt van alles en nog wat gaan. Zo vroeg ik me laatst af hoeveel zelfstandigen zonder personeel (ZZP’ers) er in ons land inmiddels zijn. De arbeidsmarkt anno nu is immers allang niet meer zoals die -pak ‘m beet- twintig jaar geleden was. En je hele arbeidzame leven bij één baas werken is al helemaal uit de tijd.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is het aantal ZZP’ers de afgelopen jaren voortdurend toegenomen. In 2020 telde Nederland er ruim 1,1 miljoen.

Lees verder

Vrijblijvende afspraak?

Ben je op zoek naar de ideale partner op het gebied van recruitment? Maak dan een vrijblijvende afspraak!

 

Why choose Flax.Freedom

Wij zijn Flax. Wij brengen opdrachtgevers en vaklieden bij elkaar met name in de bouw en installatietechniek. Met meer dan 20 jaar ervaring & kennis van de markt en ons enorme netwerk bieden wij jou flexibiliteit met stabiliteit. Daar kan je op bouwen en vertrouwen.

Met onze specialisten op juridisch en administratief gebied kunnen we jou als (aankomend) zzp’er op alle terreinen helpen.

  1. Freedom at work
  2. Freedom as client

Flax.Partners in succes

Flax People gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.