Inloggen
Nog niet geregistreerd? Schrijf nu in

Van klus naar klus

Flexibel kunnen werken en toch een zekere stabiliteit hebben lijkt tegenstrijdig. Maar dat is het niet. De ZZP’er die bij Flax People is aangesloten bepaalt namelijk zelf of de klus die wordt aangeboden hem wel past.

Ruim een miljoen professionals genieten van deze vrijheid.

Als je feiten en cijfers wilt hebben, dan zijn er best veel bronnen die je kan raadplegen. Dat kan over echt van alles en nog wat gaan. Zo vroeg ik me laatst af hoeveel zelfstandigen zonder personeel (ZZP’ers) er in ons land inmiddels zijn. De arbeidsmarkt anno nu is immers allang niet meer zoals die -pak ‘m beet- twintig jaar geleden was. En je hele arbeidzame leven bij één baas werken is al helemaal uit de tijd.

Ruim een miljoen

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is het aantal ZZP’ers de afgelopen jaren voortdurend toegenomen. In 2020 telde Nederland er ruim 1,1 miljoen. Deze groep is zeer divers en zijn werkzaam in alle bedrijfstakken. ZZP’ers zijn meestal ouder dan 45 jaar, en mannen zijn ten opzichte van vrouwen oververtegenwoordigd. In de bouw, exclusief grond-, water- en wegenbouw, waren er in 2020 bijna 150.000 ZZP’ers, zo meldt het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB). Overigens bestaat de grootste groep zzp’ers, vooral ook in de bouw, uit degenen die hun eigen arbeid of diensten aanbieden. In 2020 waren dat er 933.000. Dus als jij ZZP’er bent -of het overweegt te worden- dan bevind je je in goed en vooral groot gezelschap.

Uitdaging versus vrijheid

Door het CBS is samen met TNO onderzocht wat de belangrijkste redenen zijn om voor een avontuur als ZZP’er te kiezen. De wens of behoefte aan een nieuwe uitdaging (1) en het zelf over je eigen agenda kunnen beschikken (2) zijn daarin de twee meest genoemde. Best logisch. Want het zelfstandig werken is toch anders dan je elke ochtend bij je baas moeten melden. De uitdaging én de vrijheid. Een belangrijke combi voor de ZZP’er dus.

Vandaag en morgen

Volgens de cijfers van het CBS werkte een ZZP’er vorig jaar gemiddeld ruim 40 uur per week aan zijn opdracht, terwijl een voltijdbaan in loondienst gemiddeld 36 uur per week bedraagt. De ZZP’er heeft dus de handen vol aan de uitvoering van zijn dagelijkse werk. Veel tijd voor andere, toch niet minder belangrijke zaken, heeft hij dus niet meer. Denk dan aan het zoeken en vinden van een nieuwe opdracht wanneer een lopende klus z’n einde nadert. Maar ook voor het bijhouden van vakkennis en kunde is er niet zo heel veel tijd over, als je zoveel tijd aan de dagelijkse uitvoering moet besteden. Kortom: de ZZP’er heeft veel tijd en aandacht voor het werk van vandaag, maar er is niet veel ruimte om op zoek te gaan naar een passende klus daarna. En hoewel er in de bouw gelukkig veel werk is zijn dat wel belangrijke bijzaken bij het ondernemerschap. Vrijheid is natuurlijk heel belangrijk, maar de schoorsteen moet wel blijven roken. Niet alleen vandaag.

Stabiele flexibiliteit

Flexibel kunnen werken en toch een zekere stabiliteit hebben lijkt tegenstrijdig. Maar dat is het niet. De ZZP’er die bij Flax People is aangesloten bepaalt namelijk zelf of de klus die wordt aangeboden hem wel past. Er is er immers maar één de baas over zijn agenda en dat is hij zelf. Dat noemen we ‘Flaxibiliteit.’. Wil je weer aan de slag, dan zorgen wij voor een nieuwe opdracht. Zo kunnen wij ZZP’ers 30-60 of 90 dagen vooruit plannen. Dat is de stabiliteit waar Flax People voor zorgt. Daarnaast ontwikkelen we gerichte cursussen en trainingen, waardoor de vakman z’n vak blijvend beter kan uitoefenen. Zo blijven die belangrijkste redenen voor een ZZP’er fier overeind: steeds een nieuwe uitdaging en toch de vrijheid om over je eigen agenda te kunnen beschikken.

Flax.People 
Menno Kloostra

Vrijblijvende afspraak?

Ben je op zoek naar de ideale partner op het gebied van recruitment? Maak dan een vrijblijvende afspraak!

 

Why choose Flax.Freedom

Wij zijn Flax. Wij brengen opdrachtgevers en vaklieden bij elkaar met name in de bouw en installatietechniek. Met meer dan 20 jaar ervaring & kennis van de markt en ons enorme netwerk bieden wij jou flexibiliteit met stabiliteit. Daar kan je op bouwen en vertrouwen.

Met onze specialisten op juridisch en administratief gebied kunnen we jou als (aankomend) zzp’er op alle terreinen helpen.

  1. Freedom at work
  2. Freedom as client

Flax.Partners in succes

Flax People gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.